Absorptiekoeling

Wat is absorptiekoeling?

absorptiekoelingAbsorptiekoeling gebruikt thermische energie, in plaats van elektriciteit, om koelcapaciteit te genereren. Deze thermische energie kan voorkomen onder verschillende vormen zoals in (rest)warmte, warmte in uitlaatgassen, warm water, … Zoals in uw koelkast bij u thuis, wordt koeling gegenereerd door het transport van warmte van het te koelen object naar de koelinstallatie. Deze onttrekking van warmte van het object wordt bewerkstelligd door de expansie van gas in de koelinstallatie. Voor deze expansie is er gas of vloeistof onder druk nodig. Bijgevolg moet het gas of de vloeistof eerst gecomprimeerd worden. In plaats van een elektrische compressor zoals in uw koelkast, gebruikt het absorptiesysteem een “thermische” compressor om waterdamp op een hogere druk te brengen. Op deze manier wordt een zeer significante hoeveelheid elektriciteit uitgespaard, in vergelijking met koelen op de traditionele manier (met elektriciteit).

Toepassingen van absorptiekoeling:

Absorptiekoeling is toepasbaar indien de warmte (restwarmte uit processen of op basis van een gasmotor of stadsverwarming) die aanwezig is van een voldoende hoog temperatuursniveau is  (> 80°C) en als er een niet te sterk wisselende koelbehoefte is. Absorptiekoeling kan worden gebruikt bij proceskoeling, opslag van producten tot rond de -50°C en bij de koeling van gebouwen. Deze techniek is vooral interessant bij nieuwbouw en grondige renovatie maar is ook geschikt als aanvulling voor uw huidig koelsysteem.

Voordelen van absorptiekoeling:

  • Energiebesparing en lagere elektriciteitskosten
  • Reductie van CO2-uitstoot

Waarom absorptiekoeling?

Absorptiekoeling is een goede oplossing voor elke organisatie die behoefte heeft aan koeling en beschikt over thermisch energie. Efficiëntie en kleinere operationele kosten worden gegarandeerd door het benuttigen van (rest)warmte en het uitsparen van primaire energie.

Upgrade Energy brengt absorptiekoeling in uw bedrijf

Wil u graag meer weten over de mogelijkheden van absorptiekoeling voor uw bedrijf, neem dan zeker contact met ons op.