Waterkracht

Wat is waterkracht?

waterkrachtWaterkracht is elektrisch vermogen afgeleid van de energie van stromend water. De beweging van het water roteert een turbine die een generator aandrijft, die elektriciteit produceert.

Hydro-energie is een overvloed aan zuivere energie en een perfect alternatief voor vervuilende fossiele brandstoffen. Het is gratis, onbeperkt en flexibel.

Hoe werkt het?

De energie in water in de vorm van potentiële energie, door een verschil in hoogte wordt het hoofdzakelijk omgezet in nuttige kinetische energie (beweging) terwijl het stoomt.  Het is deze kinetische energie die de turbine aandrijft. Het water wordt door een pijp aangevoerd vanuit het inlaatreservoir, drukleiding genaamd, in de turbine. De snelheid en de druk van het stromende water dat op de turbinebladen valt veroorzaken een rotatie van de as van de turbine. Deze as drijft de elektrische generator aan. De elektriciteit wordt dan getransformeerd naar de netspanning en wordt door stroomkabels naar het hoofdnet vervoerd.

Het uit het water getrokken vermogen hangt af van

  • de doorstroming van het water
  • de stromingsduurcurve gedurende het jaar
  • het hoofd (= het verschil in hoogte tussen het reservoir of het inlaatreservoir en de elektriciteitscentrale waarin de turbine zich bevindt)

waterkracht

Waarom hydro-energie?

waterkrachtAfhankelijk van de plaatsspecifieke variabelen en het type van constructie, is de gemiddelde terugverdientijd van een hydro-installatie is rond 10 jaar. De levensduur van een dergelijke installatie is meer dan 40 jaar.

Kleine waterkrachtcentrales zijn een bron van goedkope en constante hernieuwbare energie. Ze zijn zeer efficiënt en betrouwbaar, en vereisen bijna geen onderhoud.

Aangezien er geen brandstof wordt gebruikt, en er tijdens het hele generatieproces en de distributie van de elektriciteit geen schadelijk afval of CO2 wordt afgegeven is waterkracht één van de meest duurzame en groene oplossingen voor energievoorziening.

Upgrade Energy brengt waterenergie in uw bedrijf.

Upgrade Energy ontwerpt, bouwt en onderhoud kleine waterkrachtcentrales van 50 kWe tot 10 MWe.

Als u graag meer wilt weten over de mogelijkheden van waterkracht voor uw bedrijf,  aarzel dan niet om ons te contacteren.