Verger Du Paradis

Hoe kan een groenten- en fruitbedrijf efficiënt op zijn energiekosten besparen?
Steven D’Haemer, zaakvoerder van le Verger du Paradis, en Joris Haems, General Manager van Upgrade Energy, vonden een oplossing.

Wat bracht u ertoe om een duurzame oplossing te zoeken voor uw onderneming?
“De energieprijzen waren een doorslaggevende factor,” zo legt Steven D’Haemer uit. “Onze koelkasten verbruiken erg veel energie. De appels en peren worden in september en oktober geplukt. Dan gaan ze de koelkast in, waar ze lange tijd bewaard worden, soms zelfs tot in augustus. Sommige fruitvariëteiten kunnen bijna een jaar bewaard worden. Er is heel wat energie voor nodig om zulke hoeveelheden gekoeld te houden. Met de significante prijsverhogingen van de elektriciteit van de laatste jaren, was het onoverkomelijk om over alternatieven na te denken.

En toen kwam u uit bij Upgrade Energy?
Joris Haems legt uit. “Ons doel is kmo’s met een hoog energieverbruik bij te staan met onze expertise. We stellen vast dat het percentage van de finale verkoopprijs van een product dat naar de energiekost gaat, steeds groter wordt. Vooral in de landbouw is dit een groot probleem, omdat de verkoopprijs van fruit niet door de verkoper, maar door de markt bepaald wordt. Om concurrentieel te blijven wordt het voor bedrijven dan ook noodzakelijk onafhankelijk te worden van de fluctuerende energieprijzen.” “Zeker”, vult Steven aan, “25% van de totale kost die gepaard gaat met de productie van een kilo appels, wordt besteed aan elektriciteit die nodig is voor de bewaring. Enkele jaren geleden was dat maar 5 à 10%.”

U moest dus op zoek naar de beste oplossing voor uw bedrijf?
Upgrade Energy bestudeerde de verschillende mogelijkheden. “We dachten onder andere aan windmolens, maar de constructie zou teveel tijd in beslag genomen hebben (het verkrijging van een vergunning van de gemeente alleen al) voor de onmiddellijke noden van het bedrijf. Hoewel deze optie een mogelijke aanvulling kan betekenen in de toekomst, hebben we Steven uiteindelijk aangeraden om te kiezen voor een installatie van zonnepanelen. Het grote voordeel is dat de installatie vrij gemakkelijk gaat. Zonnepanelen zetten zonlicht om in elektriciteit zonder het milieu te verontreinigen. En inderdaad, de installatie verliep vlot in 2011.

Moest uw bedrijf veel veranderingen doorvoeren?
“Absoluut,” zo zegt hij. “Voordien probeerden we het elektriciteitsverbruik vooral naar ‘s avonds en in het weekend te verschuiven. Dat is vandaag niet meer nodig. Ons verbruik kan nu veel natuurlijker gebeuren, in functie van de nood van het moment. Zo kan een vorkheftruck opladen nu bijvoorbeeld op elk moment van de dag. We hoeven niet meer tot ‘s nachts te wachten.”

De installatie staat er nog niet zo lang. Is het te vroeg om conclusies te trekken over uw verbruik?
“Niet helemaal,” aldus Steven. Het klopt dat je pas na een jaar representatieve cijfers kan voorleggen, maar als ik de dagelijkse situatie bekijk, ben ik er nu al zeker van dat we de besparingen, die Upgrade Energy ons voorspelde, zullen overtreffen. “Onze prognoses zijn eerlijk, en nemen verschillende factoren en potentiële risico’s mee in rekening” licht Joris Haems toe. Het zou onzinnig zijn om onze klanten onrealistische beloftes te doen, maar het is, zoals Steven zegt, erg waarschijnlijk dat de realiteit de verwachtingen zal overtreffen.”

De keuze van le Verger du Paradis past perfect in de filosofie van de ‘smart grid’, slimmer energieverbruik in combinatie met duurzame oplossingen.

Profiel van de onderneming:

 Le Verger du Paradis, gevestigd in Rebecq, bestaat al 48 jaar.
 Dertig jaar geleden nam de vader van Steven D’Haemer het bedrijf over, dat toen 12 ha groot was. Vandaag beslaat het 50 ha.
 De onderneming produceert jaarlijks ongeveer 2.000 ton appels en peren en stelt vier mensen tewerk, naast Steven, en zijn ouders, zijn echtgenote en ongeveer 65 seizoensarbeiders, die ook de handen uit de mouwen steken.
 Alle producten van dit familiebedrijf worden ook aan particulieren verkocht.

Fotovoltaïsche zonnepanelen

Bestaan de zonnepanelen bij le Verger du Paradis uit een kwetsbaar materiaal dat extra aandacht behoeft? Joris Haems licht toe. “Vooral bij het transport moeten we voorzichtig zijn dat de panelen niet breken. Maar eenmaal geplaatst, zijn er geen specifieke maatregelen in acht te nemen. De gekozen materialen en het ontwerp van de installatie moeten altijd als doel hebben een maximaal rendement te garanderen.

Op lange termijn
Het voordeel van zonnepanelen op lange termijn is duidelijk: “We garanderen dat onze panelen na 25 jaar nog 80% van hun initiële productie opwekken. De fabrikant van de zonnepanelen onderschrijft trouwens PV Cycle, een soort charter waarmee hij belooft alle materialen die bij hem worden ingeleverd, te recycleren, zelfs jaren later.

Duurzaamheid
Dat was een belangrijke factor voor Steven D’Haemer: “Het was een van mijn eerste vereisten. Wat zou het anders voor zin hebben om vandaag groene stroom te produceren, om dan jaren later, aan het einde van de levensduur van de panelen, toch te gaan vervuilen.”

BRON: Vertaald uit Green Business nov ’11, bijlage Tendences
AUTEUR: Olivier Clinckaert (Mediaplanet)
Klik op deze link om het origineel artikel te lezen: http://fr.upgrade-energy.com/wp-content/uploads/sites/5/2015/12/Green-business-2011-Verger-du-paradis.pdf