Een trigeneratie-installatie voor Belgian Fibers

Klant: Belgian Fibers
Adres: Industriëlaan 91, B-7700 Moeskroen, België
Bedrijfstak: Productiebedrijf van synthetische vezels
Elektrisch uitgangsvermogen: 1.200 kWe
Thermisch uitgangsvermogen: 1.000kWth
Koeling uitgangsvermogen: 400kWc
Brandstof: Natuurlijk gas
Elektrisch rendement: 42,4%
Thermisch rendement: 44,4%
Datum van Oplevering: Januari 2017

belgian fibers

Belgian Fibers, synthetische vezelfabrikanten

Belgian Fibers is één van de grootste onafhankelijke Polyolefinvezelproducenten ter wereld.  Zij zijn gespecialiseerd in de productie van zeer technische PP- en PE-vezels voor gebruik in niet geweven naaldvilt voor geotextiel en in de automobielindustrie, en voor gebruik in composieten.

Wat is trigeneratie?

Trigeneratie is de gelijktijdige generatie van vermogen, verwarming en koeling door gebruik te maken van natuurlijk gas of biogas als brandstof.  Een trigeneratie-installatie koppelt een Gecombineerde Warmte- en Vermogen (WKK) motor met een absorptiekoelsysteem.

Dit vermindert de energiekosten door het genereren van eigen elektriciteit, door gebruik van minder elektriciteit voor de koeling, en door de overtollige warmte nuttig toe te passen.

trigeneratie

Hoe de installatie werkt

De WKK eenheid bestaat uit een gasmotor, die draait op natuurlijk gas, gekoppeld aan een elektrische generator.  Dit produceert 1.200 kW elektriciteit en geeft tegelijkertijd 1.070 kW warmte vrij. De gegenereerde elektriciteit wordt dan geïnjecteerd in de elektrische stroomvoorziening van het gebouw; en de warmte wordt gedeeltelijk gebruikt in hun productieproces voor het opwarmen van thermische olie, en de rest wordt gerecupereerd door het absorptiekoelsysteem.

Het absorptiekoelsysteem functioneert door het verbruik van warmte in plaats van elektriciteit als energiebron, en gebruikt een thermochemische compressor om koeling te produceren.

In een laagdruksysteem wordt er een absorptievloeistof (het koelmiddel) verdampt, het verwijderen van warmte van één plaats en het overbrengen naar een andere. De energie van de warmtebron wordt gebruikt om de absorptieoplossing te regenereren. Dit genereert 409 kW aan koeling en wordt zowel gebruikt in het productieproces om de vezels te koelen alsook voor de koeling van machines in de fabriek.

Een trigeneratie-installatie heeft meerdere belangrijke voordelen. Ten eerste verbruikt ze minder energie om verwarming en koeling te creëren (met vrijwel geen energieverliezen) en vermindert daarom hun productiekosten, in plaats van conventionele methodes waarbij deze afzonderlijk worden gebruikt, en vereisen meer energie-input en maken eveneens meer verliezen in restwarmte en energie. Hier bovenop genereert het ook gratis elektriciteit die plaatselijk wordt verbruikt, wat betekent dat er geen transmissieverliezen zijn.

Dit betekent dat ze in totaal 12.300 MWh per jaar uitsparen op hun jaarlijks verbruik van 13.300 MWh, wat hen voor ongeveer 90% onafhankelijk maakt van het net en zijn fluctuerende energieprijzen.

In aanvulling op de trigeneratie-opstelling, heeft Belgian Fibers ook fotovoltaïsche panelen geïnstalleerd op het dak van hun fabriek.  Er zijn meer dan 2.400 panelen die de straling van de zon omzetten in nuttige elektriciteit met behulp van fotovoltaïsche cellen , en een totaal genereren van 576 kWp.

Dankzij de combinatie van twee installaties zijn ze bijna volledig zelfvoorzienend in energie.

Klik hier om meer van onze referenties te zien!