Zon, aardgas en biogas maken gramybel voor 95% onafhankelijk van het elektricteitsnet

Klant – Gramybel
Adres – Boulevard de l’Eurozone, 1 Mouscron 7700, België
Sector – Productie
Technologie – WKK
Netto elektriciteitsopwekking – 889 kWe
Netto thermische opwekking – 918 kWth
Fuel input – 2076 kW
Gasverbruik – 219 m³/h
Elektrische efficiëntie – 42,8 %
Thermische efficiëntie – 44,2 %
Operationeel – April 2015

Gramybel, specialist in aardappelverwerking

Gramybel, opgericht in 2002, produceert aardappelkorrels en -vlokken voor service bedrijven in snacks en voeding. Gramybel is een onderdeel van Mydibel S.A., een belangrijk aardappelverwerkingsbedrijf gespecialiseerd in de productie van diepvriesproducten.  www.mydibel.be

Zon, aardgas en biogas maken Gramybel voor 95% onafhankelijk van het elektriciteitsnet

Wat doe je als de energiekost 30 tot 35% van je totaalkost bedraagt? Wat doe je als deze kost niet of nauwelijks beheersbaar is door stijgende distributiekosten? Upgrade Energy ontwikkelde voor Gramybel een oplossing op maat:

Dankzij de installatie van 1MWp aan zonne-energie en een warmtekrachtkoppeling van 800kW, aangedreven door biogas en aardgas, voorziet Upgrade Energy voor quasi 95% in de elektriciteitsbehoefte van Gramybel.

Upgrade Energy zorgde voor de volledige projectopvolging: van vergunningen over studie en installatie tot zelfs financiering en onderhoud. Geen zorgen of extra workload dus voor Gramybel maar wel 15 jaar zekerheid van een stabiele energiekost.

Maximale efficiëntie dankzij warmtekrachtkoppeling

Wat is warmtekrachtkoppeling?

Warmte-krachtkoppeling, afgekort WKK, is een techniek waarbij elektrische- en thermische energie gecombineerd worden opgewekt. Een warmte-krachtkoppelinginstallatie produceert elektriciteit via een gasmotor. Het verschil met een klassieke elektriciteitscentrale is dat de WKK-installatie de warmte die vrijkomt tijdens de elektriciteitsproductie óók benut. Hierdoor gaat er veel minder primaire energie verloren. De warmte en de elektriciteit worden bovendien decentraal geproduceerd, daar waar ze nodig is. Onnodige verliezen via hoogspanningsleidingen worden zo vermeden. Lees meer

Waarom Gramybel voor de installatie van een WKK heeft gekozen:

Gramybel verwerkt aardappels in kwalitatieve voedingswaren. Net zoals ze hun basisingrediënten optimaal aanwenden in de productie, doen ze dat ook met hun energie uit aardgas en biogas: De warmte die vrijkomt uit de WKK wordt gebruikt voor het drogen. De elektrische energie wordt gebruikt voor de productie.

Deel deze project case via Social Media: