MAANDAG 5 OKTOBER 2015 – GENT-BELGIË/ MAKATI CITY-DE FILIPIJNEN. In samenwerking met een lokale projectontwikkelaar en ondersteund door een Belgisch team van ingenieurs en projectmanagers realiseert Upgrade Energy, Belgisch installateur van energietechnologieën, voortaan ook projecten in de Filipijnse archipel. Een eerste industrieel zonne-energie project staat alvast op de orderboek.

Hoe komt een Gents bedrijf in De Filipijnen terecht?

Voor Raf Vermeire, CEO bij Upgrade Energy, was de opening van een kantoor in de Filipijnen een logische volgende stap in de internationaliseringsstrategie van zijn onderneming. “Met kantoren in België, Polen, Kroatië en Turkije was onze onderneming reeds goed vertegenwoordigd op de Europese markt. Na het vestigen van een kantoor in China en Hong Kong breien we nu een vervolg aan het Azië-verhaal met de oprichting van een nieuw kantoor in de Filipijnen.”  De start van het eerste project staat gepland in oktober 2015.

Filipijnse overheid zet in op hernieuwbare energie

De Filipijnen horen bij de landen met de hoogste energieprijzen wereldwijd. Bovendien kent men er een stijgende energievraag door de sterke economische groei. Globaal genomen is de industrie de laatste vijf jaar gegroeid, met een reële groei van meer dan 6 procent per jaar. In haar plan om de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen terug te dringen en de schadelijke uitstoot van CO2-gassen te verminderen wil de Filipijnse overheid via verschillende initiatieven en fiscale voordelen bedrijven en producenten aansporen om zo veel mogelijk over te schakelen naar hernieuwbare energie.

Energieprojecten van A tot Z

Upgrade Energy wil Filipijnse ondernemers helpen om hun bedrijf energiezuiniger te maken en te beantwoorden aan de nieuwe energienormen. “We zien mooie toekomst voor de realisatie van zonne-energie projecten, niet alleen voor verkoop aan het net, maar ook voor eigen verbruik”, vertelt Pieterjan Vanbuggenhout, Investment Manager bij Upgrade Energy. “De hoge energieprijzen en relatief hoge zonne-instraling maakt het voor bedrijven in de Filipijnse archipel enorm interessant om te investeren in zonne-energie. Dat geldt vooral voor bedrijven met een groot energieverbruik die een grote oppervlakte ter beschikking hebben op het dak of op de grond voor het plaatsen van zonnepanelen.”

Na de realisatie van het eerste zonne-energie project plant Upgrade Energy om het bedrijf de nodige bekendheid te geven als speler op de Filipijnse markt en het dienstenaanbod uit te breiden naar andere technologieën . “Het is niet onze bedoeling om enkel zonnepanelen te installeren”, verduidelijkt Pieterjan Vanbuggenhout. “Net zoals in de landen waar we reeds actief zijn, willen we ook in de Filipijnen andere technologieën aanbieden zoals biomassa, warmtekrachtkoppeling, restwarmtevalorisatie of kleinschalige waterkrachtprojecten.”

Een internationale krachtenbundeling

De haalbaarheidsstudie en engineering gebeurt in België. Voor de vergunningen, de financiering en de bouw van de energie-installatie is Upgrade Energy een joint venture aangegaan met Philcarbon, een Filipijnse firma met meer dan 10 jaar ervaring in de ontwikkeling van hernieuwbare energie projecten. “Onze kennis en ervaring op de Filipijnse markt, in combinatie met de diepgaande technische expertise van Upgrade Energy is volgens ons de sleutel tot succes”, verduidelijkt Ruth Yu-Owen, CEO bij Philcarbon. “Sinds het ontstaan van Philcarbon in 2006 realiseerden we grootschalige wind en waterkracht projecten en sinds vorig jaar zijn we ook actief als project ontwikkelaar voor zon en biomassa. Samen met Upgrade Energy willen we nu ook focussen op de bedrijven aan wie we nu een totaalpakket kunnen aanbieden.” Gao Pronove, CEO van de kersverse joint venture vult aan: “We willen kwalitatieve energieprojecten aanbieden aan competitieve prijzen. Wat ons misschien nog het meest onderscheidt van andere spelers is dat we bedrijven ook de mogelijkheid bieden om de energiebesparende investering te realiseren via derdepartijfinanciering. In dat geval wordt kapitaal gezocht bij banken of private investeerders en verkrijgt het bedrijf een voordelig energietarief via een externe energiebeheerder. Het is een systeem dat voordelen biedt voor alle betrokken partijen.”

BEDRIJFSINFORMATIE

Upgrade Energy is een Belgisch bedrijf, opgericht in 2008 en telt 35 werknemers. Als installateur van energietechnieken helpt Upgrade Energy bedrijven en overheidsinstanties om hun CO2-uitstoot te verminderen en hun concurrentiepositie te versterken. In tegenstelling tot klassieke studiebureaus, die vaak blijven steken in de adviesfase, biedt Upgrade Energy een totaaloplossing: van een grondige energiestudie en een gedetailleerd plan van aanpak over de technische implementatie tot de monitoring en het onderhoud van duurzame energiesystemen. Bovendien treedt Upgrade Energy op als externe energiebeheerder. Klanten die geen financiële risico’s wensen te nemen, kunnen op die manier toch genieten van voordelige energietarieven en bouwen aan een groen imago.

CONTACTGEGEVENS

Upgrade Energy België

Deinsesteenweg 114
9031 Drongen
Tel: +32 9 37 56 937
E-mail: info@upgrade-energy.com

Contactpersoon:
Raf Vermeire, CEO Upgrade Energy NV
raf@upgrade-energy.com

Upgrade Energy Filipijnen

318-B LRI Business Plaza, 210 N. Garcia St.
Bel-Air, Makati City, Philippines, 1209
Tel: +63 (0)2 403 6389
E-mail: philippines@upgrade-energy.com

Contactpersonen:
Pieterjan Vanbuggenhout, Investment Manager Upgrade Energy NV
pieterjan@upgrade-energy.com

Ruth Yu-Owen, CEO Philcarbon Inc.
ruth@upgrade-energy.com

Gao Pronove, CEO Upgrade Energy Philippines Inc.
gao@upgrade-energy.com